24° / 8° Núvols

Festa de les Trementinaires

Els dies 24, 25 i 26 maig la Vall es va emplenar de cants, de danses i d'històries. Històries que ens permeten conèixer i entendre les Trementinaires.

DIMARTS 04 JUNY 2024

La Festa de les Trementinaires va celebrar la seva 24a edició el cap de setmana del 24, 25 i 26 de maig a la vall de la Vansa i Tuixent. Una trobada, que va néixer com un homenatge a les dones sàvies de la muntanya que viatjaven per tot Catalunya per vendre herbes remeieres, ha esdevingut un dels esdeveniments culturals de referència de l'Alt Urgell. La festa va programar tres dies d'activitats per descobrir la història i el poder curador de les plantes amb la presència de gent d'arreu del país que vol "compartir la passió per les plantes i per les Trementinaires".

Els actes van començar el divendres, 24 de maig, amb una xerrada a Adraén, titulada "De l'oblit a la identitat", a càrrec de l'escriptor urgellenc Isidre Domenjó, president de l'Associació Llibre del Pirineu. Després de la conferència es va fer un recorregut pel poble d'Adraén, per descobrir les cases de les antigues Trementinaires, i és acabar la jornada amb música 

Dissabte 25, va començar el dia amb itineraris botànic. Al matí també hi va haver un taller d'elaboració de mató amb herbacol. Per part del Museu de les Trementinaires, hi van visites guiades al centre de flora del Parc Natural del Cadí-Moixeró i a Sant Pere de la Vansa un recorregut teatralitzat "en temps de Trementinaires", acompanyat d'un tastet de productes dels artesans de la vall.

Dissabte a la tarda va començar a Sorribes de la Vansa, amb una xerrada sobre el projecte de recuperació i divulgació de varietats agrícoles tradicionals al vessant sud del Cadí-Moixeró, de part del col·lectiu Eixarcolant. Seguidament del lliurament al Premi Trementinaire d'Honor i els guardons del concurs 'Art, dones i boscos', en què hi han participat alumnes de Batxillerat artístic de l'Institut Joan Brudieu. Seguidament un taller de danses tradicionals amb Pep Lizandra. Per acabar el dia, a Tuixent es va fer l'encesa de la foguera de plantes aromàtiques, la Dansa del Foc i la cantada de cançons tradicionals. I després l'Orquestrina Trama va amenitzar la nit amb un concert i ball tradicional, en un gran ambient de germanor.

Diumenge 26, a Tuixent la Fira d'Herbes Remeieres i Productes Naturals. Més de 30 firaires van omplir la plaça de la Serra de Cadí per mostrar i vendre els seus productes artesans. Paral·lelament, es feia un taller d'elaboració d'essència de saüc, una visita guiada al Jardí Botànic de Tuixent i el Ball de Llancers, una dansa tradicional recuperada pels veïns del poble.

A més a més, al llarg del dia es podia visitar tant el Museu de les Trementinaires com el centre de flora del Parc del Cadí-Moixeró. Al migdia també hi havia un espectacle infantil, la ballada dels Gegants de Balsareny i de Tuixent i la presentació de la novel·la Esperit de trementinaire, de la mà del seu autor, Lluís Llord. Per acabar, diumenge a la tarda es va fer el concurs d'identificació de plantes per l'olor, una xocolatada i el concert de cloenda, que oferirà el grup La Sonsoni.

Galeria d'imatges